Een vitaal centrum voor Duiven

Die ambitie lag ten grondslag aan de selectieprocedure voor deze centrumlocatie. Dit project moest een duurzame ontwikkeling zijn die het centrumgebied extra elan zou geven. Dat is gelukt.

Project
Vitaal Centrum Duiven
Soort
conceptontwikkeling, vastgoedontwikkeling,
Contactpersoon
Marco Spekreijse
Oplevering
Centrum Duiven in Juli 2015
  • Overzicht
  • Details & Ambitie
  • Locatie & Proces

Op 14 maart 2013 gaf wethouder Nijland letterlijk het officiële startschot voor de bouw van het Vitaal Centrum (fase 2) in het centrum van Duiven. Explorius Vastgoedontwikkeling en Nijhuis Bouw ontwikkelden gezamenlijk het plan voor opdrachtgever Gemeente Duiven. Het Vitaal Centrum Duiven (fase 2) wordt aan het Remigiusplein gerealiseerd. De bewoners van Duiven hebben via een referendum de architectuur bepaald. 

Buiten
Zwembad
Indeling
Wanden

Details

Het plan betreft een complex met in totaal 3 bouwlagen. Bovenin, op de tweede verdieping, komt Akwaak Zwemschool met een doelgroepenzwembad en kinderdagverblijf Partou. Op deze verdieping zijn nog enkele praktijkruimten te huur. Cultureel Centrum Onderling Genoegen (CCOG) wordt de gebruiker van de gehele eerste verdieping. Hier komt onder andere een bibliotheek. Op de begane grond is circa 1.940 m2 winkel- en horecaruimte beschikbaar voor verhuur. De units variëren in oppervlakte van circa 64 m2 tot en met circa 449 m2.


Ambitie

Duiven was op zoek naar een duurzame ontwikkeling die het centrumgebied extra elan geeft. Die duurzaamheid uit zich in vitaliteit, flexibiliteit, esthetiek en spaarzaamheid. Bij Explorius definieerden we dat als volgt. 

Mensen voelen zich prettig in een plezierige, sociale omgeving. Daarom zochten we naar een goede functionele mix. We wilden bovendien flexibiliteit: een gebouw met de capaciteit om zich aan te passen aan een andere functie of gebruiker. Vanuit die gedachte hebben we veel aandacht besteed aan constructiewijze, maatvoering, en ligging en bereikbaarheid. Het gebouw dat we gerealiseerd hebben, is ook op gebied van esthetica duurzaam. Een gebouw met meer bezieling en kwaliteit in architectuur blijft tenslotte langer gehandhaafd dan een gebouw zonder die eigenschappen. En dus hadden we ook aandacht voor detail en hoogwaardig materiaalgebruik. Ten slotte zijn we ervan overtuigd dat de kernwaarde van het passiefhuis-concept, het optimaal isoleren van de buitenschil, een perfecte basis vormt voor een spaarzaam gebouw. De benodigde techniek voor een comfortabel en gezond klimaat is eenvoudig uitwisselbaar wanneer toekomstige ontwikkelingen dit vragen.

In deze definities van duurzaamheid ligt veel ambitie verwoord, bijna te veel om waar te kunnen maken. Maar: we hebben het waar gemaakt en daarmee het maximale uit de opgave gehaald. Vitaal Centrum Duiven geeft een nieuwe impuls aan de levendigheid en de leefkwaliteit van het centrumgebied en vergroot de aantrekkelijkheid van Duiven. 

We hebben durf getoond en die wordt beloond.

Burgemeester Rik de Lange

Concept

Onze ambitie in duurzaamheid is tevens het concept dat ten grondslag ligt aan dit project: een duurzame ontwikkeling op gebied van vitaliteit, flexibiliteit, esthetiek en spaarzaamheid. Dit concept wordt zichtbaar in het programma. In onze visie hebben we gezocht naar functies die iets toevoegen. Daarmee bedoelen we niet aanvullen met wat er nu al is, maar zoeken naar meerwaarde: functies die de differentiatie van het voorzieningenniveau in het centrumgebied vergroten. Daarmee borgen we ook de levendigheid en veiligheid in de avonduren. De essentie van het concept is duurzaamheid door de juiste functiemix: alle functies versterken elkaar. 

In het plan onderscheiden we onder andere de volgende gebruikers: horeca, winkels, Cultureel Centrum Onderling Genoegen, zwemschool, kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang en fysiotherapie. De differentiatie van functies, de flexibiliteit van de invulling en het meervoudig gebruik spelen een grote rol in het ontwerp. Het gebouw functioneert en straalt uit dat het één centrum is met verschillende, elkaar aanvullende en versterkende functies. De openheid en zichtbaarheid van diverse functies in het gebouw leveren verder een positieve bijdrage aan het functioneren van de aangeboden diensten. 

Realisatie

Op de begane grond van het complex bevinden zich winkels en horecagelegenheden. Op de eerste verdieping huizen het CCOG en het afhaalcentrum van café Bij De Buren. Op de tweede verdieping vinden de kinderopvang, de fysiotherapie, de zwemschool en de overige verhuurbare ruimtes een plek. Alle technische installaties zijn op het dak gesitueerd zodat deze vanaf maaiveld mooi uit het zicht zijn.

In het ontwerp is gezocht naar maximale indelingsflexibiliteit en functionaliteit. Dankzij grote verplaatsbare wanden ontstaat een grote indelingsvrijheid op de eerste verdieping. Vergaderruimtes, de danszaal, de schutterszaal en de foyer zijn daardoor samen te voegen als dat wenselijk is. 

De programmatische kenmerken zijn ingebed in een warme dorpse uitstraling, passend bij de nieuwe identiteit van Duiven. Op basis van bewonerswensen is gekozen voor een klassieke stijl met gevarieerde gevels, warme kleuren, diverse kappen, een aantrekkelijke begane grond met mooie winkelpuien, duurzame materialen en leuke details. De indeling van het gebouw bepaalt de verschillende gevelbreedten. Zo krijgen de centrale entree en de Schutterszaal bijvoorbeeld een eigen identiteit. Verschillende architectuurstijlen geven een gevarieerd beeld, met rijke detaillering en sprongen in de gevels. Een gebouw met een eigen gezicht.
Duiven heeft een echt vitaal centrum gekregen.