Naardereiland

Niets is te mooi om waar te zijn op Naardereiland!

Op Naardereiland zijn 45 unieke vrijstaande en geschakelde villa's met garage verrezen. Rietgedekt en volumineus, met een aanlegplaats voor een boot en soms zelfs met een privé-strandje aan het Gooimeer. Op Naardereiland komt al het goede dat het leven te bieden heeft samen.

Project
Naardereiland
Soort
conceptontwikkeling, gebiedsontwikkeling, vastgoedontwikkeling,
Contactpersoon
Tom Olde Keizer
Oplevering
't Gooi, Naarden in 2017
  • Overzicht
  • Details & Ambitie
  • Locatie & Proces
  • Impressie

Een zacht briesje duwt de golven kabbelend tegen het land en laat de blaadjes van de vele bomen zachtjes fluisteren. Kop van Naarderbos, een kleine landtong ten noorden van vestingstad Naarden. Ingeklemd tussen jachthaven, Gooimeer en golfbaan. Mooi, maar onbenut en zeer geschikt voor bewoning. De gemeente Naarden schreef in 2013 een wedstrijd uit voor de ontwikkeling van het onontgonnen terrein en gunde vervolgens de opdracht aan Explorius.

Naardereiland 2019 Aanlegplaatsen
Naardereiland 2019 Straatprofiel

Elke woning beschikt over een eigen aanlegplek. Aan het Gooimeer beschikken de woningen over een privéstrand.

De openbare ruimte is ingericht als shared space, waardoor een straatbeeld ontstaat dat gekenmerkt wordt door langzaam rijdend verkeer en een veilige situatie.

Naardereiland 2019 Woning Oprit
Naardereiland 2019 Villa In Groen
Naardereiland 2019 Villastraat

Details

Gemeente Naarden vroeg in 2013 om een 'creatief onderscheidend concept' en een vertaling naar een 'sterk ruimtelijk plan binnen de gestelde randvoorwaarden'. Daarop presenteerden wij “Naardereiland: Luxe binnen handbereik”. We hebben ons in onze keuzes laten leiden door de toekomstige bewoner van Naardereiland. Het resultaat is een perfecte balans tussen verkoopbaarheid, water, ecologie, sociale veiligheid en ruimtelijke beleving. Wij hebben met grote zorg de kaders ruimtelijk en financieel vertaald. Wonen op Naardereiland is luxe die voor een grote groep bereikbaar is gemaakt.


Ambitie

De ambitie voor de ontwikkeling van Naardereiland hebben we in een aantal verschillende uitgangspunten gevat. Allereerst wilden we het eilandgevoel versterken door water toe te voegen aan de westzijde. Hier is een nieuwe haven gecreëerd. Veel bestaande bomen bleven behouden, karakteristieke bomen zijn verplaatst en nieuwe bomen zijn toegevoegd. De ecologische waardes voor bijvoorbeeld vleermuizen in het plangebied zijn behouden en versterkt. Zo realiseerden we onder meer oevervegetaties, extra fourageergebied en aangepaste verlichting. Het gebied heeft een heldere ontsluiting met informele, landschappelijke wegen voor zowel automobilisten, fietsers als voetgangers. De 45 woningen zijn in acht verschillende typologieën gebouwd in vier woonmilieus. Zo creëerden we een sterk gedifferentieerde woonwijk.

Wij zijn met ons hele team supertrots op deze prachtige villawijk met een eigentijdse en elegante signatuur. Vol enthousiasme en passie bedacht en ontworpen.

Edwin van Elk, architect

Concept

H&M maakt luxe artikelen betaalbaar en IKEA weet door slimme ontwerpen producten 25% goedkoper aan te bieden dan de concurrent. Diezelfde gedachte lag aan de basis van ons concept voor Naardereiland: exclusief wonen bereikbaar maken en een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden.
De locatie leent zich voor een ontwikkeling in het topsegment: tussen de golfbaan, de jachthaven en Naarden-vesting, en op korte afstand van Amsterdam. Het lag voor de hand de locatie in te vullen met een beperkt aantal woningen in het zeer dure segment. En dat deden we nou juist niet. Door te kiezen voor breed bereikbare luxe maakten we de exclusieve, bijzondere en waterrijke kop van het Naarderbos betaalbaar voor een grote doelgroep. Door slim te ontwerpen waren wij in staat de bouwprijzen laag te houden en tegelijkertijd kwaliteit te leveren die past bij het topsegment. Het concept heeft inmiddels bewezen zeer succesvol te zijn.

Realisatie

Van onbeschreven blad naar verkochte villawijk in 1 jaar. Dat doe je niet in je eentje. Voor het exclusieve Naardereiland stelden we een gouden team samen. Alle betrokken partijen voldeden aan drie criteria: expertise op het gebied van dit type projectbouw, ervaring met de doelgroep en harmoniserende normen en waarden ten behoeve van een soepele samenwerking. Met deze partijen hebben we inmiddels een woonwijk gerealiseerd van 45 villa’s die elk een eigen aanlegplek aan het water hebben. In de openbare ruimte vinden we speelplekken, ruime groenvoorzieningen en een ruime kade met aanlegplekken. Een groot aantal woningen heeft een privéstrand aan het Gooimeer.

De bewoners zijn erg positief over de realisatie van het plan. We hebben ze nauw betrokken bij het ontwerp en bij de bouw van hun woningen. Zo hebben ze, samen met de architect, hun eigen wensen mogen vertalen in ontwerpaanpassingen op een van de 8 basistypes. Ook tijdens de bouw van hun woning zijn de bewoners altijd welkom geweest op de bouwplaats.