Vastgoed- en gebiedsontwikkeling

Winnaar Pluim 2021 Zwolle

'De stadsvilla’s een aanwinst voor de (binnen)stad' alsus Raymond Salet - Voorzitter De Vrienden van de Stadskern Zwolle.

Met ongeveer een derde van de geldig uitgebrachte stemmen is de verkiezing voor de Pluim 2021 van de Vrienden van de stadskern Zwolle* gewonnen door het project Stadsvilla's aan de Eekwal. De oorkonde is vrijdagmiddag 28 januari 2022 uitgereikt aan architect Rob Moritz van 19HetAtelier en aan ontwikkelaar Explorius en Nijhuis bouw. Het oorspronkelijke gebouw stond bekend als PALVU: 'Proletariërs Aller Landen Verenigt U'. De kenmerkende vorm daarvan is in de nieuwbouw goed herkenbaar.

Eigenwijs ontwerp

Winnaar Rob Moritz van 19HetAtelier licht zijn ontwerp als volgt toe: “Op 26 maart 1921 is het vergaderlokaal PALVU van de SDAP, de voorloper van de PvdA, officieel geopend. Het gebouw had kenmerken van de Amsterdamse School. Een stijl die de arbeidersbouwkunst representeerde. Kenmerkend voor het vergaderlokaal waren de lage plint en het enorme pannendak. Het gebouw heeft jaren leeg gestaan. Op de Eekwal mag je tegenwoordig drie lagen met een kap bouwen. We besloten het bijzondere pannendak en de lage plint van het PALVU-gebouw te behouden. We creëerden drie moderne stadsvilla’s van drie bouwlagen, met het kenmerkende pannendak op de begane grond. Zo ontstond een heel eigenwijs ontwerp. Recht doen aan de historie, nieuw bouwen op een eigentijdse wijze. De aangebouwde witte villa zakte door haar hoeven. Deze moesten we slopen en nieuw bouwen. Van veraf lijkt ze oud. Wie beter kijkt ziet de knipoog. Ze is juist heel eigentijds en wijkt op een speelse manier af van hoe het vroeger was. Wat een fantastische opgave was het en heel ingewikkeld. Niet voor niets hebben we er ruim 10 jaar over gedaan. We zijn er trots op dat precies honderd jaar na de opening van PALVU er weer leven is op deze plek.”

Aanwinst

Voorzitter Raymond Salet van Vrienden van de stadskern Zwolle vindt de verkiezing van juist dit project opmerkelijk: “Als je me van tevoren had gevraagd of de stadsvilla’s aan de Eekwal de Pluimverkiezing 2021 zouden winnen, dan had ik er geen cent voor gegeven. Het plan was op z’n minst controversieel. Ook binnen onze vereniging zijn er wenkbrauwen over gefronst." Toch noemt hij de stadsvilla's een aanwinst voor de binnenstad: "Als ik nu het resultaat zie dan is de architect erin geslaagd om enerzijds een markant aspect van het oorspronkelijke gebouw te behouden en anderzijds er toch een 21ste eeuws ensemble van te maken. Moderne architectuur met een historisch tintje. In mijn ogen hebben Zwolse stemmers een terechte winnaar van de Pluim aangewezen en zijn de stadsvilla’s een aanwinst voor de (binnen)stad”, aldus Raymond Salet.


*De Vrienden van de Stadskern reiken jaarlijks een ‘Pluim’ uit aan een organisatie, een persoon of een opdrachtgever die door verantwoorde bouw, verbouwing of restauratie een bijdrage levert aan het behoud van het unieke historische karakter van Zwolle. De Vrienden van de Stadskern willen het historische karakter van het beschermde stadsgezicht van Zwolle beschermen en versterken. Ze bemoeien zich gevraagd en ongevraagd met de planologische, architectonische en cultureel historische zaken die zich in de stad afspelen.


Dat ene kopje koffie kan het verschil maken

Een betekenisvol verschil maken voor de eindgebruiker is voor ons een voorwaarde van bij elke ontwikkeling. Dit doen wij met visie, creativiteit en slagkracht maar vooral met respect voor mens en zijn omgeving. Samen maken we een wereld van verschil. Meer weten? De koffie staat klaar!

Altijd up-to-date

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ben altijd als eerste op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en verhalen.

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico