Vastgoed- en gebiedsontwikkeling

Wonen met zorg

Hoe toekomstbestendig zorgvastgoed bijdraagt aan welzijn, zelfredzaamheid en verbinding.

Onze samenleving is in de afgelopen decennia extreem gewijzigd: er zijn meer eenpersoonshuishoudens, Nederland vergrijst steeds meer, het klimaat verandert en de druk op de zorg dreigt op sommige plekken in Nederland onhoudbaar te worden, of is dat al. Door deze ontwikkelingen sluit de huidige leefomgeving niet meer goed aan bij onze behoeften.

Gelukkig en gezond oud worden: dat wil toch iedereen? Wij geloven dat we daaraan kunnen bijdragen door de juiste leefomgeving te creëren. Een omgeving waarin mensen zich prettig voelen, en waarvan de wereld een stukje beter wordt. Volgens ons bereiken we die met de volgende maatregelen.

Sociaal welbezijn en welvinden

Onderzoek laat zien dat mensen vooral binnen hun eigen kring naar elkaar omkijken. Het is dus belangrijk dat achtergronden niet te ver uit elkaar liggen, omdat zorg voor anderen pas ontstaat wanneer mensen elkaar kennen. Regelmatig contact zorgt vaak voor meer wederzijds begrip, en zorgt er uiteindelijk voor dat we wat meer naar elkaar omkijken. Bovendien: wanneer mensen zich in hun buurt thuis voelen, dragen ze meer zorg voor hun omgeving.

  • Faciliteer ontmoetingsplekken.
  • Organiseer evenementen.
  • Bevorder inclusieve woonvormen.
  • Werk samen met zorginstellingen.

Een groene leefomgeving voor beweging, ontspanning en klimaatadaptatie:

  • Ontwerp groene buurten waar mensen graag tijd doorbrengen.
  • Faciliteer wandel- en fietspaden.
  • Zorg voor sportfaciliteiten.

Veiligheid - een fijne woonomgeving en woning:

  • Ontwikkel levensloopbestendige woningen die veilig en toegankelijk zijn.
  • Creëer overzichtelijke openbare ruimtes .
  • Let bij gebiedsontwikkeling op verkeersveiligheid.

De kloof tussen arm en rijk

We kunnen welvaartsverschillen natuurlijk niet volledig overbruggen, maar zetten ons in voor kansengelijkheid in een gezonde leefomgeving. We richten omgevingen zo in dat ze gelijke toegang bieden tot onderwijs, zorg, betaalbare huisvesting en werk. Zo creëren we een samenleving waarin iedereen de kans krijgt om zich te ontwikkelen. Zonder toegang tot deze basisvoorwaarden raken mensen fysiek en mentaal achterop en voelen ze zich buitengesloten.

Om gezondheidsverschillen effectief aan te pakken, moeten we integraal te werk gaan: we verbeteren niet alleen de toegang tot voorzieningen, maar pakken ook onderliggende oorzaken van armoede en sociale uitsluiting aan. Dit versterkt zowel individueel welzijn als de cohesie en veerkracht van onze samenleving.

Mix in de leefomgeving

In sommige wijken is wonen de enige functie. Er zijn geen winkels, geen werkplekken, geen scholen of ontmoetingsplekken. Iedereen vertrekt 's ochtends naar elders om te werken of studeren en keert pas 's avonds terug. Overdag zijn de straten stil, de huizen leeg, de speeltuinen verlaten.

De vraag is dus niet alleen hoe we wonen, maar hoe we leven in een wijk. Een levendige buurt heeft meerdere ritmes en gebruikers op verschillende momenten van de dag. Functiemenging wonen, werken, leren, ontspannen maakt een wijk menselijker, socialer en duurzamer. Want een samenleving ontstaat niet alleen achter de voordeur, maar juist tussen de deuren.

De oplossing ligt in het mengen van functies. Dat betekent dat wonen wordt gecombineerd met andere activiteiten in dezelfde wijk: werken, ontmoeten, leren, zorgen en ontspannen. Niet als grootschalige ingrepen, maar juist als slimme toevoegingen op buurtniveau.

Transitie naar wonen met zorg - nieuw elan

Zorg en vastgoed zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, ook al lijken het op het eerste gezicht twee totaal verschillende werelden. Zorgprofessionals richten zich op de dagelijkse behoeften van bewoners en spelen continu in op veranderingen in hun welzijn. Ontwikkelaars daarentegen houden zich bezig met het creëren van gebouwen die technisch, functioneel en financieel kloppen. Toch kunnen ze niet zonder elkaar. Een goed zorggebouw ontstaat pas als zorgmedewerkers en vastgoedontwikkelaars samenwerken en elkaars taal leren begrijpen.

Aan de hand van drie thema's "Behouden", "Wonen" en "Beleven" creëren we meer financiële en maatschappelijke waarde. We hebben deze thema's uitgewerkt in brochure "Wonen met zorg", die onderaan deze pagina te bekijken is.

Noodzaak

De noodzaak om zorgvastgoed te vernieuwen is vandaag urgenter dan ooit. De druk op de zorgsector neemt toe door maatschappelijke ontwikkelingen zoals vergrijzing, veranderende woonwensen, een toenemende zorgvraag en groeiende sociale ongelijkheid. Tegelijkertijd kampen zorginstellingen met verouderde huisvesting, beperkte financiële ruimte en een ingewikkeld speelveld van wet- en regelgeving.

Explorius laat zien dat (her)ontwikkeling van zorgvastgoed niet alleen noodzakelijk, maar ook haalbaar is – mits er integraal wordt gedacht en ontwikkeld. Door slimme combinaties van functies, oog voor de omgeving en een transparante aanpak, ontstaat vastgoed met maatschappelijke meerwaarde: plekken waar mensen prettig ouder worden, waar zorg dichtbij is, en waar ruimte is voor ontmoeting en vitaliteit.

Onze visie is helder: door nu te investeren in toekomstbestendig wonen met zorg, bouwen we aan een samenleving waarin iedereen kan meedoen, ongeacht leeftijd of zorgbehoefte. Samen maken we de stap van ‘moeten’ naar ‘willen’: niet omdat het moet, maar omdat het beter is – voor bewoners, zorgverleners én de wereld om hen heen.

Wij staan klaar om hierin mee te denken, te ontwikkelen en te realiseren. Met vindingrijke oplossingen, kennis van zorg en vastgoed, en vooral met de overtuiging dat ieder mens een goede plek verdient om oud te worden.

Welzijn, zelfredzaamheid en verbinding

Wonen met zorg

We kijken naar de wereld om ons heen, naar de maatschappelijke ontwikkelingen die we zien en de oplossingen die daar bij passen.

Wil je meer weten over hoe wij zien dat toekomstbestendig zorgvastgoed bijdraagt aan welzijn, zelfredzaamheid en verbinding? Download dan hier onze brochure!

Klik hier voor de brochure

Dat ene kopje koffie kan het verschil maken

Een betekenisvol verschil maken voor de eindgebruiker is voor ons een voorwaarde van bij elke ontwikkeling. Dit doen wij met visie, creativiteit en slagkracht maar vooral met respect voor mens en zijn omgeving. Samen maken we een wereld van verschil. Meer weten? De koffie staat klaar!

Altijd up-to-date

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ben altijd als eerste op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en verhalen.

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico