Hoe gaan we rondom onze bouwplaats om met mensen met een beperking?
In Zwolle ontwikkelt Explorius samen met Nijhuis Bouw het project “Weezenlanden-Noord”: het plan omvat circa 500 woningen, waarvan er 250 verhuurd worden door de woningcorporatie. Het plan wordt gecompleteerd met koopwoningen en huurwoningen in de vrije sector. Zo voorzien we in de brede woonbehoefte in Zwolle. Bij het realiseren van zo’n wijk speelt meer dan ooit mee hoe we omgaan met mensen met verschillende beperkingen.
De sloop van de oude woningen is inmiddels begonnen, waarmee de periode van sloop en nieuwbouw officieel is gestart. Ook al proberen we het tot een minimum te beperken: dit betekent dat er ook sprake is van overlast voor omwonenden en mensen in de omgeving. De sloop en nieuwbouw zal nog jarenlang voortduren, we verwachten dat de laatste woningen worden opgeleverd in 2029. Dat betekent dat er ook tot die tijd nog sprake is van een bouwplaats, en dus verminderde toegankelijkheid in de omgeving.
Om te kijken hoe we hier het beste mee om kunnen gaan, zaten we onlangs met de belangenbehartigersgroep Toegankelijk Zwolle aan tafel. Deze groep van ambassadeurs zet zich in voor een toegankelijke en inclusieve samenleving. Ze zetten zich in om er voor te zorgen dat iedereen zo zelfstandig en gelijkwaardig mogelijk mee kan doen aan de maatschappij, ongeacht je achtergrond, leefsituatie, en/of tijdelijke of permanente beperkingen die te maken hebben met je gezondheid.
In de bijeenkomst met Toegankelijk Zwolle, Explorius Vastgoedontwikkeling en Nijhuis Bouw hebben we samen gekeken naar de moeilijkheden die bij de nieuwbouwontwikkeling komen kijken. Dan komen zaken aan bod waar we normaliter niet zo snel aan denken. Het bouwlawaai van een bouwplaats overstemt bijvoorbeeld elektrisch verkeer. Iemand met een visuele beperking hoort een fiets, elektrische bus of auto dus niet meer aankomen.
De sloop van gebouwen zorgt voor minder licht op straat, afkomstig van die gebouwen. Een donkere avond wordt daardoor nog donkerder voor slechtzienden. Kapotgereden of verzakte stenen/tegels maken een trottoir opeens een uitdaging voor iemand met een fysieke beperking. Maar ook een maquette of een plan op een tekening bekijken is een uitdaging. Bij ons mochten Hennie, Nicoline en Jan de maquette bekijken met de handen. Zo kon ook Hennie, die volledig blind is, ervaren hoe het plan er uit ziet dat we hier gaan realiseren.
Samen met de ambassadeurs hebben we gezocht naar oplossingen, en door met hen te overleggen komen we met de juiste begeleiding rondom onze bouwplaats voor mensen met een visuele of andere lichamelijke beperking.
Toegankelijk Zwolle is blij: “Nog niet eerder zijn we zo vooraf en tijdens de bouw meegenomen in de ontwikkeling.”