Bioscoop Enschede

Nieuwe bioscoop verrijkt centrum

Het monumentale postkantoor aan de Boulevard 1945 in Enschede wordt verbouwd tot een bioscoop met horeca en kantoren. Deze publiekstrekker zal jaarlijks vele bezoekers naar het centrum halen. Daarmee is de centrumlocatie niet alleen van toegevoegde waarde voor de bioscoop, maar is de bioscoop ook van toegevoegde waarde voor het centrum.

Project
Bioscoop Enschede
Soort
conceptontwikkeling,
Contactpersoon
John Evers
Oplevering
Het Postkantoor Enschede, in 2021
  • Overzicht
  • Details & Ambitie
  • Locatie & Proces
  • Impressie

Explorius nam het initiatief om, samen met onder andere VUE International, het oude postkantoor te herontwikkelen naar een negen zalen tellende bioscoop met ruimte voor horeca en kantoorfuncties. De herontwikkeling respecteert de monumentale waarden van het pand.

Vanheekplein
Nieuw Volume
Snede

Details

Het pand werd in 1960 ontworpen door Frans Coenraad Johannes Dingemans. Dingemans werkte met de functionalistische principes van het Nieuwe Bouwen. Het opvallende gebouw bestaat uit verschillende staande en liggende dozen, die samen een markante compositie vormen. De huidige rechthoekige vormen van dit opvallende gebouw blijven intact en zullen zelfs versterkt worden. Karakteristiek aan het gebouw is de liggende doos met glazen pui. Enkele mooie details die we behouden zijn bijvoorbeeld de glas-in-loodramen aan de zijgevel en de hardstenen panelen die verwijzen naar de vroegere postkantoorfunctie.

Glasinlood
Monument

Op de begane grond van het huidige pand komt de entree van zowel de bioscoop als de horeca. De huidige dichte gevel zal plaatsmaken voor glazen puien waardoor het gebouw een open en toegankelijk karakter krijgt. Deze ruimten lopen door op de 1e verdieping waar we met vides veel licht en ruimte creëren. Hierboven komen vijf bioscoopzalen. De sobere hoek van het Van Heekplein zal plaatsmaken voor een segment met een frisse en open uitstraling. Aan de achterzijde van het voormalige postkantoor realiseren we een nieuw deel met nog eens 4 bioscoopzalen.
De kantoorvleugel aan de Mooienhof, tegenover Hudson's Bay (voorheen V&D), wordt gerestyled en blijft in gebruik als kantoorruimte.


Ambitie

In al onze projecten hebben we hoge ambities en dat is hier niet anders. Onze ambitie is om op deze centrumlocatie een nieuwe trekker voor het centrum van Enschede te ontwikkelen. De locatie is een belangrijk punt in het centrum, aan het Hendrik Jan van Heekplein, naast onder meer de Sting, Primark en Holland Casino, op loopafstand van de centrumhoreca van Enschede.
Als ontwikkelaar hebben we hier de juiste partijen aan elkaar weten te binden, met onder andere VUE International als toekomstige exploitant.

Respect voor het monumentale gebouw staat centraal in de benadering van dit project.

Dirk Peters, Barcode Architecten

Concept

Het oorspronkelijke postkantoor uit de jaren ’60, een karakteristiek modernistisch gebouw van F. Dingemans, is een beeldbepalend monument aan de Boulevard 1945. De krachtige vorm van het gebouw met een lange, rechthoekige ‘balk’ rustend op hoge betonnen portalen geeft het pand een voorname uitstraling. De transformatie creëert openheid op de begane grond met een volledig transparante façade.

Achter het oorspronkelijke gebouw, aan het zicht onttrokken, komen vier bioscoopzalen in een nieuw volume. Volgens Dirk Peters, architect van het gebouw en partner bij Barcode Architects, staat respect voor het bestaande gebouw centraal in de benadering van het project. Het nieuwe programma is subtiel verwerkt, zorgvuldig voortbouwend op het karakter van het monumentale pand.

Realisatie

De herwaardering van het oude postkantoorcomplex bestaat uit een aantal verschillende onderdelen. Allereerst wordt een nieuw volume gebouwd aan de achterzijde van het pand. Dit volume bouwt voort op de heldere logica van gestapelde eenduidige geometrische volumes. Hierin worden 4 bioscoopzalen gerealiseerd. Het tweede onderdeel is de aanpak van de voorzijde op straatniveau. De begane grond wordt geopend met glazen puien. Deze plint zorgt voor de connectie tussen binnen en buiten en vormt een uitnodigende levendige plint naar de stad. De derde stap in opnieuw waarde toekennen aan het oude postkantoor is het organiseren van de interne structuur: een eenvoudige logistiek met een representatieve trap aan de lobby en een heldere ontsluitingsas doen recht aan het monument. De plaatsing van functies is de laatste stap in het realiseren van een gerevitaliseerd gebouw, geschikt voor zijn locatie. Het monumentale deel bevat de representatieve functies met daaraan gekoppeld de functionele ruimtes. In de praktijk betekent dit dat op de begane grond horeca en de bioscoopentree een plek zullen vinden, terwijl het aanzicht van het gebouw bepaald wordt door de bioscoopfunctie. In de aanbouw vinden de grootste bioscoopzalen hun plek. De kantoorvleugel zal op de begane grond - net als de horeca - een open karakter krijgen en de overige verdiepingen zullen met subtiele aanpassingen het gebouw nog sterker maken. Zo ontstaat een attractief gebouw dat recht doet aan het Enschedese centrum.