Vastgoed- en gebiedsontwikkeling
Project

Koepelgevangenis - Arnhem

Type
Gebiedsontwikkeling
Bouwjaar
2024
Plaats
Arnhem
Woningen
63
Overig programma
hotel, horeca, bijeenkomst, startups

Gesloten wordt open

Het gevangeniscomplex wordt getransformeerd naar een open stedelijk gebied. De locatie wordt aangesloten op de wijkstructuur en voorziet in een brede mix van functies waarbij het wonen en de hotelfunctie aan een openbare tuin centraal staan. De koepelgevangenis was jarenlang een onneembare vesting die was afgesloten van haar omgeving. Nu de functie gaat ‘verkleuren’, zal de herontwikkeling leiden tot het toegankelijk maken van de monumentale gebouwen en het leggen van de verbinding met haar omgeving.

NIEUW WOONGEBIED OP HISTORISCHE PLEK

Onze ambitie is gericht op de kernbegrippen ‘behouden en respecteren’. Dit heeft betrekking op het behoud van de monumentaal waardevolle onderdelen en op het zorgvuldig toevoegen van nieuwe functies, met respect voor de bestaande kwaliteiten.

Rondom de koepel realiseren we 63 woningen die passen bij het historische karakter van de bebouwing die we bewaren. Dit worden grondgebonden woningen en appartementen voor uiteenlopende doelgroepen. Zowel sociale woningbouw als levensloopbestendige appartementen en ruime eengezinswoningen vinden een plek op het terrein.

TRANSFORMATIE VAN HET MONUMENT

Het cellencomplex zelf wordt getransformeerd naar een hotel. De centrale koepelruimte wordt een levendige plek met een gezellig restaurant, coworking, en gelegenheid om bijeenkomsten te organiseren voor bedrijven. De Koepel wordt opgengesteld voor gasten van buitenaf. Aan het voorplein worden kleinschalige ondersteunende voorzieningen gerealiseerd, gericht op hotelgasten en wijkbewoners. Het FREEDOM HOTEL zal naar verwachting rond 2023/2024 haar deuren openen.

TUIN VAN LOMBOK ALS GROENE OASE IN DE WIJK

De buitenruimte van De Koepel is te zien als een tuin voor de wijk. Er is nu weinig openbaar (verblijfs-)groen in omgeving aanwezig, het openen van de gevangenismuren biedt de prachtige kans dat te veranderen. Het terrein van de Koepel wordt toegankelijk en uitnodigend voor de buurt. Op alle mogelijke manieren maakt deze plek straks het verschil voor de wijk: zowel besloten en intiem als verbonden en gemeenschappelijk opent het gevangeniscomplex zich naar de stad.

Dat ene kopje koffie kan het verschil maken

Een betekenisvol verschil maken voor de eindgebruiker is voor ons een voorwaarde van bij elke ontwikkeling. Dit doen wij met visie, creativiteit en slagkracht maar vooral met respect voor mens en zijn omgeving. Samen maken we een wereld van verschil. Meer weten? De koffie staat klaar!

Altijd up-to-date

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ben altijd als eerste op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en verhalen.

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico