Vastgoed- en gebiedsontwikkeling
Project

Het oude postkantoor - Enschede

Type
Transformatie
Bouwjaar
2021
Plaats
Enschede

Transformatie met respect voor historie en monument

Aan de Boulevard 1945 in Enschede wordt het oude monumentale postkantoor verbouwd tot een bioscoop met horeca en kantoren. Deze publiekstrekker is van toegevoegde waarde voor de inwoners en bezoekers van Enschede: het is een versterking van het centrum en vergroot de uitgaans- en verblijfsmogelijkheden in het centrum.

Concept

Samen met onder andere VUE International namen wij het initiatief om het oude postkantoor te herontwikkelen naar een bioscoop met negen zalen, ruimte voor horeca en kantoorfuncties. Het concept op deze markante locatie is gericht op het combineren van de nieuwe bioscoopfunctie met horeca en de bestaande omliggende centrumfuncties. Het monumentale pand wordt met respect voor historie getransformeerd naar een publieke functie van toegevoegde waarde. In de transformatie wordt de begane grond geopend met een transparante façade en worden vijf zalen in een nieuw volume achter het oorspronkelijke gebouw. Op deze wijze is het programma subtiel verwerkt, zorgvuldig voortbouwend op het karakter van het monumentale pand.

Herwaardering

De herwaardering van het oude postkantoorcomplex bestaat uit een aantal verschillende onderdelen. Aan de achterzijde bouwen we het nieuwe volume, waarin 5 bioscoopzalen worden gerealiseerd. Als tweede onderdeel pakken we de voorzijde op straatniveau aan: glazen puien maken een connectie tussen binnen en buiten en vormen een uitnodigende levendige plint naar de stad. De derde stap is het organiseren van de interne structuur. Een heldere ontsluitingsas en eenvoudige logistiek met representatieve trap doen recht aan het monument.

Een betekenisvolle toevoeging voor Enschede

Op de begane grond zullen de horeca en bioscoopentree een plek vinden, terwijl het aanzicht van het gebouw bepaald wordt door de bioscoopfunctie. De grote bioscoopzalen realiseren we in de aanbouw. De kantoorvleugel krijgt een open karakter. Het resultaat is een attractief gebouw dat recht doet aan het Enschedese centrum en een betekenisvolle toevoeging is voor haar bewoners en bezoekers.

Dat ene kopje koffie kan het verschil maken

Een betekenisvol verschil maken voor de eindgebruiker is voor ons een voorwaarde van bij elke ontwikkeling. Dit doen wij met visie, creativiteit en slagkracht maar vooral met respect voor mens en zijn omgeving. Samen maken we een wereld van verschil. Meer weten? De koffie staat klaar!

Altijd up-to-date

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ben altijd als eerste op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en verhalen.

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico