Vastgoed- en gebiedsontwikkeling
Project

Woonwijk Klaarbeek - Epe

Type
Gebiedsontwikkeling
Aantal woningen
271
Plaats
Epe
Bouwjaar
2020

Een wijk waar nieuwe verhalen ontstaan

Aan de oostflank van de Veluwe domineert Epe het platteland tussen Apeldoorn, Zwolle en Deventer. Het is een gebied waar rust en natuur prevaleren en waar tolerantie en saamhorigheid van oudsher hoog in het vaandel staan. Variatie is kenmerkend voor het landschap: van natuurgebieden op hoge zandgronden tot lage uiterwaarden langs de IJssel. In het moderne dorp Epe vindt men een ruim voorzieningenaanbod. Het is hier zorgeloos en rustig wonen en recreëren. De eeuwenoude beek stroomt door de nieuwe woonwijk waar wij 271 woningen hebben gerealiseerd. Hier ontstaan nieuwe verhalen!

Ambitie

Wij gaan in onze projecten uit van de genius loci: de kracht van de plek. Dat betekent rekening houden met alle facetten van de fysieke en emotionele achtergrond van een locatie. In de wijk Klaarbeek zijn ecologie en archeologie daarom verankerd in het ontwerp: we hebben archeologische vindplaatsen op locatie behouden door ze op te nemen in het groen en door ze ruimtelijk terug te laten komen in het ontwerp. De contouren van een 12e eeuwse boerderij, een hooiberg en schuren zijn teruggebracht in het straatbeeld. Op ecologisch vlak hebben we onder meer een dassenburcht geïntegreerd in het ontwerp. Samen met ecologen van Antea hebben we een compensatieplan opgesteld. Hekken, groenstroken en faunatunnels werken behoudend voor de leefomgeving van de das en andere fauna. Dat is moderne stedenbouw: de natuur niet rigoureus verwijderen, maar inpassen in het plan.

In de groene wijk bestaan 18 bouwvlekken waarin de 217 woningen een plekje vinden: vlekken met sociale (hoek- en tussen-)woningen worden afgewisseld met velden voor vrijstaande en twee-onder-één-kap woningen. Bij de schaatsbaan (tevens onderdeel van de gebiedsontwikkeling) worden vier appartementencomplexen ontwikkeld.

Klaarbeek in Epe is een grote wijk. Sinds 2013 zijn wij betrokken in de ontwikkeling hiervan, samen met ons zusterbedrijf Nijhuis Bouw, gemeente Epe en de plaatselijke woningcorporatie Triada. Onze ambitie is om in 2022 een complete wijk gerealiseerd te hebben, waarin woningen voor iedere portemonnee bestaan. Daardoor willen en kunnen we in deze uitbreidingswijk een brede doelgroep bedienen met een zeer prettig leefklimaat.

Concept

De wijk is de verbinding tussen de bestaande bebouwde kom en het groene buitengebied. Het plan wordt gedragen door de groene structuren: het concept is de groene verbinding tussen stad en land. De beek die de wijk in tweeën deelt blijft herkenbaar en zichtbaar. De groene laan dwars door het plangebied functioneert als kapstok voor de diverse deelgebieden. Midden in het plan vormt het groene parklandschap de schakel tussen bestaande en nieuwe woongebieden, de beek en het buitengebied. Dit wordt benadrukt door de knik die de beek op deze plaats maakt.

Uitvoer en realisatie

Nu alle woningen zijn opgeleverd staat hier een woonwijk die een verrijking is voor Epe. Een wijk waarin archeologie en ecologie een plek vinden in de bewoonde wereld. Een wijk waarin in rust gewoond wordt aan groene lanen, ruime parken en speelse wateren. Een wijk waar nieuwe verhalen ontstaan.

Dat ene kopje koffie kan het verschil maken

Een betekenisvol verschil maken voor de eindgebruiker is voor ons een voorwaarde van bij elke ontwikkeling. Dit doen wij met visie, creativiteit en slagkracht maar vooral met respect voor mens en zijn omgeving. Samen maken we een wereld van verschil. Meer weten? De koffie staat klaar!

Altijd up-to-date

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ben altijd als eerste op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en verhalen.

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico