Zorg en wonen vinden een plek

De Julianalocatie is een bijzondere plek in Apeldoorn. Hier vond men tot voor kort het Juliana Ziekenhuis uit 1936. In 2013 is deze ziekenhuisvestiging gesloopt, waarmee een prachtige groene locatie in de bebouwde kom vrijkwam waarin zorg en wonen een plek kunnen vinden. 

Project
Julianakwartier Apeldoorn
Soort
conceptontwikkeling, gebiedsontwikkeling, vastgoedontwikkeling,
Contactpersoon
Marco Spekreijse
Oplevering
Omgeving Sprengenweg, Apeldoorn, in 2020
  • Overzicht
  • Details & Ambitie
  • Locatie & Proces

De locatie was tot 2009 in gebruik als ziekenhuislocatie. Het Juliana Ziekenhuis is ontstaan uit het ziekenhuis aan de Sprengenweg (uit 1886) en het Kinderziekenhuis Mary (uit 1887). Het Juliana Ziekenhuis had vroeger plek voor welgeteld 8 bedden en werd door een echtpaar gerund. Pas in 1896 werd de eerste gediplomeerde verpleegster aangenomen. In de jaren die volgden, groeide het ziekenhuis uit van een statige villa met fraaie raamdetails en torentjes uit naar een groot modern ziekenhuis met hoogbouw. Aan het einde van de 20e eeuw fuseerde het Juliana Ziekenhuis met het Lukas ziekenhuis en later met het Streekziekenhuis Het Spittaal in Zutphen, waarna Gelre Ziekenhuizen ontstond. De Lukas locatie werd grondig gerenoveerd, waarmee de Juliana locatie in 2009 werd afgestoten en in 2013 werd gesloopt. 


Historie 520X334

In samenwerking met Bouwinvest (vorige eigenaar van de locatie) hebben we een voorstel tot herontwikkeling gedaan, waarbij uitgegaan wordt van een ontwikkeling naar zorg en wonen. Het plan (ontwikkeld door Explorius en gebouwd door Nijhuis Bouw) gaat uit van drie zorgcomplexen en 90 grondgebonden woningen. Deze (rij-, twee-onder-één-kap- en vrijstaande) woningen worden gerealiseerd in een jaren ’30 stijl. 45 rijwoningen worden gerealiseerd in het sociale segment en de overige 45 woningen zijn vrije sector koopwoningen. 

Juliana Aerial Breed
P2018009 Julianakwartier Exterieur 2 1 Basis Low 1200X696
P2018009 Julianakwartier Exterieur Vrijstaand Basis Low 1200X696

Details

De kenmerkende woonstraten van de Indische Buurt worden in patroon naar het westen doorgezet, waarbij het groen de verbindende factor vormt. Tegen de achtertuinen van de bestaande woningen (aan de Hoogakkerlaan) worden eveneens woningen met hun achtertuinen geprojecteerd. Zo wordt het bestaande verkavelingspatroon doorgezet en ontstaat een goede ruimtelijke overgang tussen oud en nieuw. 

Langs de Sprengenweg wordt het bebouwingspatroon van vrijstaande woningen en twee-onder-één-kap woningen doorgezet. Op de hoek met de Lodewijklaan versterkt een stedenbouwkundig accent in de vorm van een bijzonder woonzorggebouw de route naar het centrum. 

De rijwoningen staan licht versprongen ten opzichte van elkaar voor een gevarieerd straatbeeld. 

Het zorgveld in de zuidwesthoek van het plangebied bestaat uit drie gebouwen die als autonome objecten zorgvuldig in het groen zijn ingepast. Twee van deze zorggebouwen worden drie lagen hogen, het derde wordt een woonzorggebouw van 5 bouwlagen. Dit gebouw vormt het accent van het plan aan de Sprengenweg. 


Ambitie

De Julianalocatie is een spraakmakend gebied binnen Apeldoorn. Onze ambitie is hier een nieuw en groen woongebied te realiseren waarin men comfortabel, ruim en rustig, maar ook gezellig woont. Het gehele ontwikkelingsgebied krijgt een eigentijds en samenhangend karakter in aansluiting op de bestaande omgeving van de Indische Buurt en het Sprengenbos. We creëren hier een gewaardeerde woonomgeving met kwaliteiten en een schaal die passend zijn bij deze locatie. 

Het Julianakwartier biedt rust en ruimte, maar ook het stadscentrum op loopafstand. Julianakwartier heeft het allemaal!

Marco Spekreijse, adjunct directeur Vastgoedontwikkeling Explorius

Concept

De visie die ten grondslag ligt aan de ontwikkeling op het Juliana terrein, is vormgegeven als een parkmodel. In dit model vinden de maatschappelijke en zorgfuncties samen met zorggerelateerde appartementen op ongeveer de helft van het terrein een plek. De andere helft van de locatie wordt ingericht voor grondgebonden eengezinswoningen. Op deze manier ontstaat een groene parkachtige setting waarin wonen en zorg wordt gecombineerd. De ontwikkeling heeft de ruimtelijke structuur van parken en lanen in de omgeving als basis, waarbij de Julianalocatie fungeert als schakel tussen Indische Buurt en Sprengenbos. 

Realisatie

In het voorjaar van 2019 wordt gestart met de bouw van het woonzorgcomplex, de bouw van de woningen wordt medio 2019 gestart. De architectuur van de twee-onder-één-kap woningen is geïnspireerd op de jaren ’30 en past perfect in de bestaande omgeving. Dit uit zich in de roodpaarse baksteen met lichte voege en dakpannen in antraciet. De woningen worden gerealiseerd met een langs- of dwarskap, waarbij de kopers volop mogelijkheden hebben voor uitbreidingsmogelijkheden zoals een uitbouw, erker, of dakkappellen. De vrijstaande woningen zijn eveneens stijlvol en klassiek, met een helderwit afgewerkte gevel en een groot dakoverstek. De rijwoningen kennen een bijpassende architectuur. Deze 45 woningen zijn afgenomen door Ons Huis en worden door deze corporatie in de verhuur gebracht. 

De drie zorgcomplexen zijn twee woon-zorggebouwen en een eerstelijns zorgcentrum (zorg voor mensen in hun thuissituatie). In dit derde gebouw vestigen zich apotheek, huisartsen, fysiotherapeut, maar ook bijvoorbeeld logopedist, maatschappelijk werker en een kinderdagverblijf. De eerste twee gebouwen zullen plaats bieden aan 106 (gebouw 1) en 26 (gebouw 2) zorgeenheden voor minimaal twee zorginstellingen.